AudioMagic DAC

Deze DA-converter is ontstaan uit een lange geschiedenis van modificaties aan AudioNote converters (zie ook Modificaties: DAC). Uiteindelijk zat ik zo ver van het oorspronkelijke ontwerp dat het modificeren van AudioNote-printen niet efficiënt meer was en ben ik mijn eigen printen gaan maken.

AM-DAC geopend

Digitaal

Vanaf nu wordt de Dac geleverd met de nieuwe 24 /192 digitale print, waarmee hij geschikt is voor moderne High Definition audio zoals beschikbaar in download files en streaming. Uiteraard weer zonder digitale filtering, ik had die 15 jaar geleden al afgeschaft om de processing tot een minimum te kunnen beperken. Meettechnisch ziet dat er wat raar uit, maar het klinkt gewoon beter! Converterchip is de PCM1704, opvolger van de inmiddels klassieke PCM63, beide behorend tot de meest muzikale converters ooit gemaakt. Alle vier de voedingsspanningen voor de PCM1704's hebben hun eigen shuntregelaar (zie Shunts), en voor het rond de CS8416 opgebouwde ingangs-circuit zijn nog eens drie aparte shunts ingezet. De hoofdvoeding hier maakt gebruik van Schottky-diodes,optioneel ook C-kern choke-input filtering en (zolang de voorraad strekt) BlackGate of vergelijkbare elco's (ontdaan van hun plastic omhulsel want, het wordt saai, dat klinkt beter - geen uitvinding van mij overigens). De print is niet van het industry-wide gebruikelijke glasvezelmateriaal maar van een speciaal hf-materiaal dat een veel beter diëlectrisch gedrag heeft, wat bijdraagt aan een mooiere klank. Qua componentbezetting is het een hybride-aanpak: de meeste componenten zijn SMD (miniatuur, en direct op print gesoldeerd) maar sommige onderdelen zijn ouderwets met aansluitdraden om redenen van dissippatie en/of klank.

De nieuwe digitale print


Analoog

De eigenlijke analoge schakeling is kipsimpel: 1 buisje versterkt de van de PCM1704's afkomstige L- en R-signalen en voert die via papier-in-olie C's toe aan de uitgangen. Dat vraagt ongeveer 20% van het voor de analoge kant beschikbare oppervlak; de rest is voeding! Die voeding begint met een EI-trafo van fijne lamellen, en geselecteerde Tung-Sol 6X4 gelijkrichters gevolgd door een semi-choke input-filtering met 20 uF folie-C's en C-kern smaoospoelen. Daarna volgen hoogimpedante stroombronnen die een buizen-shuntregelaar voeden (zie AudioMagic Hoogspanningsshunt); de shunt is een geselecteerde Mullard E182CC, spanningsreferentie een OB2 van Franse makelij, hoewel, als je chique wil, ik heb ze ook van Telefunken..... at a price, of course. De E182CC-shunt voedt direct de versterkertrap die normaal bestaat uit een 6N1P van Svetlana die in deze toepassing uitstekend klinkt. Maar de print biedt tevens ruimte voor een E182CC in plaats van een 6N1P voor wie anders zou prefereren, een schakelaar verandert de nodige instellingen. Er is ook ruimte voor een gestabiliseerde gelijkstroomvoeding voor de gloeidraad, maar die laat ik tegenwoordig maar weg omdat wisselspanning toch beter klinkt (ondanks dat het hier indirect verhitte gloeidraden betreft, waarbij dat niet uit zou mogen maken).
Het gebruik van elco's is minimaal: geen in de voeding, alleen als kathode-ontkoppeling worden ze gebruikt, en daar dan bij voorkeur bipolaire, gestript van hun 'jasje'.
Ik blijf de AudioNote-oplossing voor de interface tussen analoog en digitaal gebruiken: twee trafootjes (ik gebruik NOS Telefunken microfoontrafo's). Het grote voordeel vind ik dat dan mijn aarding compromisloos kan maken zoals ik wil, namelijk zowel digitaal als analoog hard geaard op het achterpaneel zonder dat er aardlussen ontstaan.
En de mooiste uitgangscondensatoren die ik tot nu toe geprobeerd heb, zijn de (AudioNote of Jensen) koperfolies. Die zijn echter kostbaar, en standaard worden Alu-folies ingezet, die het op zich al van vrijwel iedere plasticfilm-folie-C winnen.
Ook niet goedkoop is de koperen behuizing, die ik niet vanwege de warme kleur gekozen heb maar omdat ik geen magnetisch materiaal wilde en koper dan het mooiste alternatief is (geeft de minste vervorming in geïnduceerde stromen). Het front is zwart perspex met een facetrandje. Centraal vertelt een led of er lock is (groen) of niet (rood), rechtsonder zit een verlichte schakelaar waarmee het buizengedeelte kan worden uitgeschakeld. Het digitale gedeelte blijft altijd onder spanning, dat klinkt beter.

Bouwtijd: reken op 2 maanden na het verstrekken van de opdracht.
Er is een demo-exemplaar, het kan (op afspraak) beluisterd worden.
Neem willekeurig welke dac mee ter vergelijking.


Prijs: € 5200 in basisvorm; extra opties: Cu-folie koppel-C's i.p.v. Alu-folie, tantaalweerstanden op critische plaatsen, zilverdraad over de printbanen, etc.

AM-DAC