THE MAGIC OF TODAY IS THE SCIENCE OF TOMORROW                        Mijn nieuwe rubriek: Kritik zum Zeitgeist

Klasse-A voorversterkers! Ik erger me daar al jaren aan. Ontspoorde reclametaal. Natuurlijk zijn alle voorversterkers klasse-A, je zou als ontwerper wel diep gezonken zijn als je een klasse-B of zelfs een klasse-AB voorversterker zou ontwerpen. Klasse-AB of -B gebruik je alleen als je teveel warmteontwikkeling wilt voorkomen. Een 50W klasse-A versterker wordt immers veel warmer dan een 50W klasse-AB, heeft veel grotere koelers en een zwaardere voeding nodig. Dat is aanzienlijk duurder en daarom gaan maar weinigen voor een klasse-A eindbak. Klasse-AB ontwerpen is daarentegen wel lastiger want je moet dan allerlei extra niet-lineariteit wegwerken, waaronder de gehate crossover-vervorming en dat lukt eigenlijk nooit tot helemaal nul.
In een voorversterker gaat het om milliWatts, er is dus geen enkele noodzaak om spastisch te doen over warmte. Je zou dus wel gek zijn om daar klasse-AB toe te gaan passen waardoor je je alleen maar extra problemen op de hals zou halen.
Kortom, als je "Klasse-A voorversterker" leest is er een reclamejongen aan het woord die de ballen verstand van techniek heeft. Of iemand die het wel weet maar zijn lezers minacht omdat hij er van uit gaat dat zijn publiek de ballen verstand van techniek heeft.Dan nog even een vrolijker noot. Er wordt nog wel eens afgegeven op het geringe vermogen dat een 300B versterker tot zijn beschikking heeft. Waarbij men kennelijk geen oog heeft voor de ongekende subtiliteit en muzikaliteit van de 300B. Art Dudley zei het onlangs (Stereophile feb. '19) zo, en ik handhaaf het Engels omdat iedere vertaling aan zeggingskracht zou inboeten:
"Criticizing a single-ended 300B amp for its low power is like criticizing a haiku for its limitied narrative. To put it another way: Being disappointed in a 300B for not offering Herculean levels of power is like being disappointed in The Seventh Seal for not including a car chase".


Een nieuwe, uitzonderlijk mooie 300BDeze wordt op kleine schaal in Duitsland geproduceerd onder leiding van een goede vriend en collega van mij, Thomas Mayer.
Ik heb in verschillende installaties naardeze Elrog 300B geluisterd, conclusie: het is een fenomeen! Waar 'gewone' 300B's om stemmen en instrumenten zo'n lief betoverend heel subtiel wolkje hebben hangen (wat het luisteren oh zo verleidelijk maakt, je smelt gewoon), is dit wolkje bij de Elrog ineens weg. In plaats daarvan is er bij de Elrog om elke stem en elk instrument tastbare lucht, voelbare ruimte, heel bijzonder om mee te maken. Ook geeft de Elrog meer rust, wat meer dynamiek en een beter laag. Zelfs in vergelijking met de klassieke en alom geroemde Western Electric (die al 8 jaar niet meer gemaakt wordt). En de Elrog is net zo muzikaal als de WE en de Shuguang Treasure, dus je levert nergens in.


Wat wil je nog meer? Een zacht prijsje misschien. Nou, dat krijg je niet. Verkoopprijs van dit juweel is €1275 per paar.
Maar ik neem hem toch op in mijn programma (zelfde prijs bij mij als in Duitsland op de site).

Natuurlijk houdt ik ook de prachtige Shuguang Treasure er in, die voor veel minder geld - €424 per paar - erg mooie kwaliteit biedt: heel dicht bij de WE.


Er zijn een paar dingen anders aan de Elrog. Meteen duidelijk is natuurlijk het uiterlijk: geen wulpse jaren '30 ballon, het lijkt eerder op een totaal uit zijn krachten gegroeide EL84. En hij heeft een gloeidraad/kathode van gethorieerd wolfraam wat voor een onuitputtelijke emissie zorgt: grote signaalpieken worden daarom moeiteloos verwerkt. Normale 300B buizen hebben een oxidelaag op het wolfraam die trager (en kwetsbaarder) is.


ALIGN=LEFT> ALIGN=RIGHT>


20 jaar lang was Audiomagic in Rotterdam en Bergschenhoek gevestigd. Al een tijdje wilde ik eigenlijk weg uit de steeds drukkere en vollere Randstad. Die wens is nu in vervulling gegaan: wij zijn verhuisd naar Midden-Limburg. Audiomagic echter is voorlopig ondergebracht in Eindhoven. De reden daarvoor is dat in ons huidige, tijdelijke onderkomen geen ruimte is voor het Audiomagic-werk.


Het oude telefoonnummer van Audiomagic (010-4652606) kon ik helaas niet meenemen. Ik ben nu bereikbaar op mijn gsm: 06 47 31 00 44. Het mailadres is niet veranderd: info audiomagic nl. Als u (buizen-)apparatuur wilt brengen voor reparatie of modificatie, maak dan eerst per mail of telefonisch een afspraak. .


Waar ben ik te vinden? Recentelijk heeft GrimmAudio een ruim bedrijfspand betrokken net ten noorden van de Eindhovense binnenring. En daar heb ik voor mijn Audiomagic werkbanken, meetapparatuur en gereedschappen een mooie hoek kunnen inrichten. Het adres is Egelstraat 2, 5622AK, Eindhoven. Nogmaals, ik zit daar niet elke dag van zonsop- tot zonsondergang, dus bel of mail vantevoren voor een afspraak.


-

AudioMagic modificeert, repareert en ontwerpt en bouwt hifi-apparatuur. AudioMagic is daarbij gespecialiseerd in buizenapparatuur, maar heeft sinds een decennium ook een zeer ruime ervaring verkregen met digitale audio.
Meer informatie vindt u door te klikken op de diverse items in het menu.
Bedragen zijn in euro's en inclusief BTW. Prijswijzigingen voorbehouden.Peter van Willenswaard ( biografie )