Modificaties:

Versterker   DAC   FM13  

Veel apparatuur, ook van gerenommeerde fabrikanten, is uitgerust met onderdelen van middelmatige kwaliteit. Dat is lang niet altijd om de prijs laag (of de winst hoog) te kunnen houden. Veel fabrikanten hebben gewoon weinig ervaring met wat componenten van verschillende merken of kwaliteiten gehoormatig in hun schakelingen doen.

Bijna altijd is er dan ook veel te winnen door het upgraden van onderdelen, en te zorgen dat het juiste type/merk/soort op de juiste plaats terecht komt.

Versterker

AudioMagic is gespecialiseerd in buizenapparatuur. Dat wil niet zeggen dat hier nooit een transistorversterker op de werkbank komt, maar vaker dan niet zal ik u doorverwijzen naar een van mijn collega's.

Het zou getuigen van valse bescheidenheid als ik niet zou zeggen dat mijn kennis van buizenschakelingen groot is. Ik beschik daarnaast over een uitgebreide voorraad buizen (nieuw en NOS) en bijbehorende componenten als papier-in-olie condensatoren en composiet koolweerstanden.

Als regel komt een upgrade neer op: betere buizen, vervangen van koppelcondensatoren, betere elco's, en waar mogelijk en gewenst ook betere voedingselco's.

Als daar reden toe is, beperk ik mij niet tot het verbeteren van wat er is, maar pas ik ook de schakeling aan. Alles in overleg uiteraard....

Er is veel ervaring met merken als AudioInnovations, AudioNote, Audion, Arion, Copland, Leak, Jadis, Lafayette, Sansui, Tube Technology, maar deze lijst is verre van uitputtend en kan gemakkelijk 4x zo lang worden gemaakt.

Waar ik in mijn modificaties voor ga, is allereerst muzikaliteit, dan ruimte, lucht, schoon hoog, autoriteit.

DAC

Ook DA-converters profiteren van het aanbrengen van betere componenten. Vervangen van elco's in de voeding en in de schakeling plus het vervangen van ontkoppel-C's levert een grote verbetering.

Voor de oudere AudioNote DAC's is er de mogelijkheid om het digitale filter over te slaan. Je luistert dan direct naar de 16 bits zoals die op de CD staan! De digitale print wordt daarop aangepast en in plaats van de DF1700 komt een NDF (niet-digitaal-filter) insteekunit.

Uiteraard kunnen in AN-DAC's ook allerlei componenten vervangen worden door betere (en dat is zeker zinvol), maar het kan ook anders. Ik ben namelijk in de loop van de jaren met het modificeren van die DAC's zo ver van de originele opzet verwijderd geraakt, dat ik uiteindelijk maar mijn eigen digitale en analoge printen ben gaan maken (en dan meteen met een goede aarde-layout, want daar heeft AN eerlijk gezegd geen kaas van gegeten). Ik gebruik die printen als ik een bijzondere DAC moet maken voor een klant, in een koperen kast en zo, maar de printen en de nieuwe voeding passen met wat passen en meten ook in de oude AN-kast. Een aantal chips afkomstig van de originele printen, de oude voedingstrafo en de interfacetrafo's worden dan hergebruikt. Deze ingreep is niet goedkoop, reken op zo'n € 3500 (of in 2 stappen, dan telkens ca. de helft), maar levert een DAC op die zijn weerga niet kent. Zie voor details: AM DAC. Nieuw is dat nu ook een 24/192 digitale print van eigen ontwerp geplaatst kan worden. Een demo valt hier te beluisteren.

FM13

Philips heeft eind jaren '50 begin jaren '60 een aantal bouwsetjes met buizen op de markt gebracht. Die zijn inmiddels zo geliefd dat de prijzen aardig gestegen zijn. Denk aan de HF309, waar ik zoals bekend een interessante modificatie voor heb. De bijpassende tuner was de FM13. Een FM13 heeft een bijzonder warme klank, echt een warm bad waar je in stapt. Achteraf gezien is de stereodecoder van dit toestel echter net wat te krap opgezet, met als gevolg dat de meeste FM13's moeite hebben met in stereo komen, en als het lukt, dan ruist en vervormt het nogal. Om dat te verhelpen heb ik een hulpprintje ontworpen dat vóór de decoder wordt geplaatst. Als verder alles aan boord van de FM13 in orde is, zal hij na uitbreiding met dit printje altijd in stereo gaan, de ruis zal duidelijk minder zijn en ook de vervorming bij luide passages zakt aanzienlijk. Besef echter wel dat het nooit zo ruisarm en vervormingvrij zal worden als een moderne halfgeleidertuner.

Het printje kost € 69,- ex verzendkosten en gaat vergezeld van een inbouwhandleiding. Hier laten inbouwen kan natuurlijk ook, wat het voordeel heeft dat de decoder dan meteen correct afgeregeld kan worden.